Kan jeg bruke Æ, Ø, Å i domenet mitt?

Ja, du kan faktisk bruke ÆØÅ i alle domenenavn, men det er ett par ting som er kjekt å vite.

På grunn av at ikke alle internettsystemer benytter seg av ÆØÅ , får alle domenenavn med slike nasjonale tegn domenet sitt oversatt til ACE-form. Det vil si en versjon av navnet som ikke benytter ÆØÅ. En slik oversettelse starter alltid på «xn--«. dmænenavn.no blir til xn--dmnenavn-k0a.no østersgruppen.com blir til xn--stersgruppen-ujb.com

Hva med e-post?

De aller fleste epostklienter som Outlook, Mail for Mac, Gmail, Iphone etc har støtte for ÆØÅ. Når noen sender deg en epost til f.eks post@mittdømenenavn.no så skriver de navnet rett frem med Ø uten problemer. Vi kan derimot ikke garantere at ALLE støtter ÆØÅ, og det er opp til hver enkelt domeneleverandør eller tjenesteleverandør å tilby dette.

En utfordring du vil møte er at navnetjenere, mail- og webservere ikke støtter domener med spesialtegn. Det innebærer blant annet at e-postadresser med landsbestemte bokstaver ikke vil fungere. Velger du et domene som for eksempel ingeniør.no, bør du også registrere ingenior.no til e-postadresser.

Så ÆØÅ er kanskje ikke så lurt.

Nyere utgaver av Chrome, Firefox, Safari, Opera, Microsoft Edge m.m. har støtte for domenenavn med nasjonale tegn. Gamle nettlesere derimot, støtter ikke dette.

Domenenavn med nasjonale- eller spesialtegn vil ikke nødvendigvis være like robuste som domenenavn med standardtegn. Det er fordi det tidvis kan oppstå problemer ved utveksling av adresser som ikke kan tastes inn fra et tradisjonelt tastatur.

Domenenavnsystemet følger en internasjonal standard hvor til eksempel nordiske tegn som æ, ø og å ikke eksisterer.

En mye brukt metode er å videresende trafikk til et foretrukket domenenavn. Det betyr at hvis du kjøper ingeniør.no, kan du peke dette helnorske domenenavnet til ingenior.no. På den måten sikrer du at de som skriver inn adressen ingeniør.no i nettleseren sin, fortsatt kommer frem til nettsiden din på ingenior.no.

Utfordringen som oppstår ved å gjøre det slik, er at søkemotorene vil se to domenenavn (ingeniør.no og ingenior.no) som har identisk innhold. Det kan straffe seg i form av søkemotoroptimalisering eller SEO. Hvis du velger å gå for en slik løsning, bør du merke innholdet med det man kaller for «Canonical URL». Denne opplysningen legges til i metadataene, og forteller dermed søkemotorer hvilken av de to nettadressene (som er originalen og hvilken av de) som er en kopi.

Tilbake til forsiden

Les mer fra oss


Betalte annonser vs. organiske søkeresultater

Når det kommer til markedsføring, er det mange valg å ta. Skal du bruke betalte…

Malejo til topps i internasjonal filmfestival

Onsdag 21. september ble det klart at Malejo markerte seg som vinner i kategorien…